Mithat Yurdakul / ANKARA – Cari açığı azaltmak amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca geçen yıl uygulanmaya başlanan altın ithalatı kotasının, “karışım” yöntemiyle delinmeye çalışıldığı ortaya çıktı.
Daha az kıymetli bir metal olan gümüşün içinde altının bulunduğu alaşımların ithalatıyla, kota engelinin aşılmaya çalışıldığını tespit eden Ticaret Bakanlığı yeni tedbirleri devreye aldı. Buna göre metal alaşımlarda altın ve gümüş oranlarının hesaplanması için inceleme yapılacak, ithal edilen metalin gerçek miktarı, ayar evlerinde tespit edilecek.
AYAR EVİNE GİDECEK
Edinilen bilgiye göre, daha az kıymetli bir metal olan gümüş içerisinde daha yüksek kıymete sahip ve kotaya tabi altının bulunduğu alaşımlar ithal edilerek, kota engelinin aşılmaya çalışıldığını tespit eden Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Alınan önlemlere göre, altın ve gümüş metallerini içeren alaşımlarda, altın ve gümüş oranlarının hesaplanması için, alaşımın tüm ağırlığı göz önüne alınarak inceleme yapılacak.
İthalatı yapılan kıymetli metalin gerçek miktarı, değerli madenlerin ayar tespitlerinin yapıldığı laboratuvarlar olarak faaliyet gösteren ayar evlerinde yapılacak tahlile göre tespit edilecek.
CARİ AÇIK NEDENİYLE KRİTİK ÖNEME SAHİP
Bakanlığın talimatına göre, gümrük tarifesi sınıflamasında, alaşımlardaki metal oranına göre değerlendirme yapılacak.
Bu çerçevede; ağırlık itibarıyla yüzde 2 veya daha fazla platin içeren alaşımlar platin alaşımı, yüzde 2 veya daha fazla altın içeren alaşımlar altın alaşımı, yüzde 2 veya daha fazla gümüş içeren diğer bütün alaşımlar gümüş alaşımı sayılacak. Alaşımlar, içindeki metal oranlarına göre gümrük işlemine tabi tutulacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca 7 Ağustos 2023’ten itibaren, işlenmemiş altın ithalatına yönelik kota uygulamasına geçildi. Cari açıkta önemli yer tutan altın ithalatının kontrol altına alınmasına yönelik düzenleme, altının yurtdışına göre pahalı hale gelmesine yol açtığı gerekçesiyle mücevher sektörünce eleştiriliyor.